Care este diferența dintre un psiholog – psihoterapeut – psihiatru?

Psihologul este absolventul unei facultăți de psihologie care a urmat apoi o specializare într-una dintre domeniile: psihologie clinică, psihologie organizațională, psihologie educațională, securitate națională. De exemplu, aici este rețeaua de specializări masterale ale Facultății de la Universitatea București.

Psihologul clinician, absolventul unui masterat în psihologie clinică, poate lucra în clinici, spitale, centre de recuperare, sănătate mentală, sau cabinete private și are ca principale activități evaluarea psihologică clinică, psihodiagnosticul și intervenția psihologică de scurtă durată, pe probleme specifice.

Psihoterapeutul este psihologul care a urmat un program de formare și supervizare într-o orientare de psihoterapie și are ca activitate principală intervenția psihoterapeutică sub formă de tratament sau suport, în cazul tulburărilor și dificultăților psihice, și dezvoltare, optimizare sau analiză personală. Psihoterapeutul face și evaluare psihologică, ca parte inițială a planului de intervenție terapeutică, iar apoi urmează procesul de psihoterapie, focalizat pe obiectivele stabilite împreună cu clientul, care poate varia ca durată între 5-10 ședințe și mai mulți ani.

Psihiatrul este medicul cu specializare în psihiatrie. În urma evaluării stării de sănătate mentală – proces care poate presupune mai multe vizite la spital/clinică/cabinet – psihiatrul pune un diagnostic psihiatric și prescrie, în funcție de necesități un tratament medicamentos. În cursul următoarelor luni, psihiatrul ține sub observație pacientul și efectele tratamentului.

Psihologul clinician sau psihiatrul pot avea, de asemenea, o formare în psihoterapie, ceea ce le permite să ofere suport sau însoțire psihoterapeutică, în paralel cu tratamentul medicamentos.

Cât durează terapia?

O şedinţă de psihoterapie durează, de obicei, 50 de minute, şi se pot desfăşura cu o frecvenţă săptămânală sau de mai multe ori pe săptămână. Fiecare proces terapeutic este unic, iar durata lui poate să varieze în funcţie de natura dificultăţilor şi de nevoile tale particulare. Pentru a îţi împlini obiectivele, poate fi necesară o terapie de durată scurtă, ţintintă asupra unei probleme specifice, sau de durată medie sau lungă, pentru a lucra cu patternuri mai dificile, sau pentru a împlini nevoia ta de analiză personală mai aprofundată. 

sursa foto